Παστιτσιο

         ΥΛΙΚΑ 
Μακαρονια
   Για σάλτσα κιμά
1 κιλο. κιμάς μοσχαρίσιος
100,γρ ρεγκατο τριμμένο
100,γρ γραβιέρα τριμμένη 
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 σκ. σκόρδο
1 μέτριο κρεμμύδι
μαϊντανό 
2 καρότα ψιλοκομμενα
1 πιπεριά ψιλοκομμενη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 συσκευασία ψιλοκομμένες ή τριμμένες ντομάτες
1/2 φλ. νερό
1 δαφνόφυλο
1/2 ξυλάκι κανέλας
αλάτι, πιπέρι
      Για τη σάλτσα μπεσαμέλ
1,5 λίτρο φρέσκο γάλα
7,Κ.σ. κορν φλάουρ
2 Κ.σ. βούτυρο
2 αυγα
2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο
αλάτι
100,γρ  κεφαλοτύρι τριμμένο      
            ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε 
κατσαρόλα και ροδίζουμε τον κιμά. 
Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε να μαραθούν για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε τον πελτε τον ψήνουμε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό και ρίχνουμε τις ντομάτες. 
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 30 λεπτά. 
Αν στεγνώσει γρήγορα ο κιμάς συμπληρώστε λίγο ζεστό νερό. 
Προς το τέλος του βρασμού, ρίχνουμε δαφνόφυλλο και κανέλα και αλατοπιπερώνουμε. να είναι αρκετά ζουμερός στο τέλος. 
Γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό η ζωμό. 
Αφήνουμε τα μυρωδικά να αρωματίσουν για 5 λεπτά και τα αφαιρούμε.
       Για κρέμα μπεσαμέλ
Βάζουμε όλα τα υλικά κρύα στην  κατσαρόλα (εκτός από τα αυγά και το τυρι) και ανακατεύοντας τακτικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά αφήνουμε να βράσει και να πήξει για λίγα λεπτά. 
Μόλις βράσει η κρέμα μπεσαμέλ, αποσύρουμε από τη φωτιά. 
Αφήνουμε να κρυώσει για 5-6΄ και προσθέτουμε τα χτυπημένα αυγά και το κεφαλοτύρι. Ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις με το σύρμα, ώστε γρήγορα τα αυγά να ομογενοποιηθούν στην κρέμα.
Στήνουμε το παστιτσιο βράζουμε τα ζυμαρικά  σε αλατισμένο νερό 2- 3 λεπτά λιγότερο από όσο αναγράφεται στην συσκευασία. 
Τα στραγγίζουμε. 
Ρίχνουμε τα τυριά στα ζυμαρικά   και προσθέτουμε λίγο από την σάλτσα κιμα.
Ανακατεύουμε τα ζυζυμαρικα τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί. 
Δεν τα βάζουμε σε στρώσεις όπως το κλασικό παστίτσιο. Πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια με τις 3 κουταλιές κεφαλοτύρι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 180-200 ºC για 30 λεπτά, στη μεσαία σχάρα μέχρι να κάνει ελαφριά κρούστα η επιφάνεια. 
Δεν κόβεται σε κομμάτια όσο είναι ζεστό. 
Σερβίρουμε το παστίτσιο ζεστό Αν θέλετε πιο αραιή υφή στη μπεσαμέλ για πιο αφρατο αποτέλεσμα, θα προσθεσετε 
1 φλ. γάλα ακόμα στην κρέμα μπεσαμέλ και θα γίνει πιο τρεμουλιαστό το παστίτσιο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου