1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο
1/3 φλ. ελαιόλαδο
3 πατάτες
2 καρότα
4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/2 φλ.τ.σ ψιλοκομμένο μαϊνταν
1/2 φλ.τ.σ ψιλοκομμένο άνηθο
1/2 φλ.τ.σ. σέλινο
2 ντομάτες
1 κ. σούπας πελτέ ντομάτας
1/2 φλ.τ.σ. κριθαράκι
1/2 κ.γ. κόκκινο πιπέρι
1/2 κ.γ κύμινο
Αλάτι, πιπέρι
Χυμός από 1 λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε το χταπόδι. Αυτό το μαύρο που βρίσκεται στο κέντρο του χταποδιού είναι το δόντι του. Το αφαιρούμε καθώς και τα μάτια.
Τεμαχίζουμε το χταπόδι. Πρέπει να βγάλουμε το δέρμα από την κουκούλα αλλά βγαίνει πιο εύκολα μετά το βράσιμο.
Αχνίζουμε το χταπόδι και το σκεπάζουμε με νερό. Το βράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να μαλακώσει ή 15 λεπτά στη χύτρα. Βέβαια ο χρόνος βρασίματος εξαρτάται από το πόσο σκληρό είναι το χταπόδι.
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα λαχανικά. Κόβουμε τις πατάτες, τα καρότα και τη ντομάτα σε κύβους και ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά.
Όταν βράσει το χταπόδι, το βγάζουμε, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το αφήνουμε στην άκρη. Στο ζουμί του, συμπληρώνουμε 5 φλ. νερό και το λάδι. Ρίχνουμε τις πατάτες και τα καρότα.
Συνεχίζουμε με τα μυρωδικά, τον μαϊντανό, τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά και μετά προσθέτουμε τη ντομάτα, τον πελτέ, το κόκκινο πιπέρι, το κύμινο, αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρουν βράση, ρίχνουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου