ΥΛΙΚΑ
600 γρ. αλεύρι ρεβυθιου,
200 γρ. αλεύρι χαρουπιού
800 γρ. χλιαρό νερό
2 φακ. μπαικιν παουντερ
(ή 2 φακ. ξηρή μαγια
2 κουτ.της σουπας τζίντζερ σε σκόνη
λίγο αλάτι, λίγο λάδι,(περίπου 4 κουταλιές της σούπας),
λίγο σουσάμι ολικής, λίγο ηλιόσπορο, λίγο κολοκυθοσπορο και λίγα καρύδια.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Όταν ξεκινήσετε θα πρέπει να ανάψετε το φούρνο στο τέρμα για να έχει κάψει όταν τελειώσετε. Σε ένα μεγάλο μπολ έβαλα τα άλευρα αφού τα κοσκινισα για να σπάσουν τυχόν σβόλοι και κομματάκια. Έριξα το μπαικιν, το τζίντζερ, το αλάτι και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι. Ρίχνω το νερό και το λάδι και ανακατεύω πολύ καλά να αναμειχθούν τα υλικά.
Ρίχνω τους ξηρούς καρπούς ωμους και ακοπους, μόνο τα καρύδια έκοψα στη μέση με το χέρι. Ανακατεψα με το κουτάλι να σκορπιστούν καλά στη ζύμη. Η ζύμη είναι μαλακιά γι αυτό θα χρειαστείτε μια μακρόστενη φόρμα κέϊκ (η ποσότητα είναι κατάλληλη για αυτή τη φόρμα). Στρώνετε αντικολλητικό χαρτί στην φόρμα αφού το έχετε αλείψει με λάδι και πασπαλισει με το σουσάμι ολικής. Αν θέλετε μπορείτε να ρίξετε και λίγο κολοκυθοσπορο ή ότι άλλο θέλετε. Ρίχνετε την ζύμη και πατάτε με το κουτάλι για να στρώσει. Ρίχνετε από πάνω σουσάμι και ότι άλλο θέλετε από τους ξηρούς καρπούς. Βάζετε σε ένα πιατακι λίγο λάδι, βουτάτε το κουτάλι από την ανάποδη στο λάδι και πιέζετε τα σπόρια να εισχωρήσουν κάπως στην ζύμη. Κόψτε το χαρτί για να μην εξέχει από την φόρμα και την βάζετε στο φούρνο. Αφήνετε για 20 λεπτά στο τέρμα και μετά κατεβάζετε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά επιπλέον. Ξεφορμαρετε σε καθαρή πετσέτα κουζίνας πάνω σε αυτό που βάζουμε την καυτή κατσαρόλα για να αερίζετε καλύτερα. Κόβετε σε φέτες μόλις κρυώσει λίγο το βάζετε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη γιατί σφίγγει όταν κρυώσει λόγω του ότι είναι από όσπρια. Με αυτόν τον τρόπο κρατιέται φρέσκο.
Σημείωση
ψωμί με αλεύρι Όσπρια Φαρσάλων από ρεβύθια, από φάβα και κόκκινες φακές. Το σημαντικό είναι πως όσο βάρος έχουν τα άλευρα, τόσο πρέπει να είναι και το νερο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου