ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΓΛΥΚΟΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΣΤΟ

        ΥΛΙΚΑ
    ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΗ  ΣΟΣ
100 γρ. βούτυρο 
και έξτρα για το άλειμμα
3 κρεμμύδια  πολύ ψιλοκομμένα
2 δαφνόφυλλα
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 ml γάλα 
400 ml ζωμός λαχανικών
Ολόκληρο μοσχοκάρυδο τριμμένο
      ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΣΤΟ 
100 γρ.βουτυρο λιωμένο
100 γρ. φύλλα βασιλικού
100 γρ. κουκουνάρι
50 γρ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
           ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΖΑΝΙΑ 
1 κιλό γλυκιές πατάτες,  κομμένες σε λεπτές φέτες
16 - 18  ξηρά φύλλα λαζάνια
80 γρ. τριμμένο τυρί παρμεζάνα
τριμμένο  πιπέρι
100  γρ. ρικότα 
             ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Προθερμάνετε το φούρνο στους 200˚C / 180˚C με αέρα / φυσικό αέριο στο  6.
Για τη σος λιώστε το  βούτυρο  σε ένα βαθύ τηγάνι, προσθέστε τα κρεμμύδια εσαλότ και τα δαφνόφυλλα και μαγειρέψτε για 10 λεπτά έως ότου μαλακώσουν. Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε για 30 δευτερόλεπτα πριν να προσθέσετε σταδιακά το γάλα στην αρχή απομακρύνοντας  το τηγάνι από την εστία  και στη συνέχεια προσθέστε το ζωμό τοποθετώντας πάνω στην εστία και ανακατεύοντας διαρκώς. Σιγοβράστε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε διαρκώς. Αφαιρέστε τα δαφνόφυλλα, προσθέστε το μοσχοκάρυδο και καρυκεύστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Για το πεστο προσθέστε το βουτυρο το βασιλικό, τα κουκουνάρια, την παρμεζάνα και το σκόρδο σε ένα μίξερ και χτυπήστε, έτσι ώστε να έχετε ένα παχύρευστο πουρέ και καρυκεύστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.  
Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος χωρητικότητας 2 λίτρων και στρώστε μία στρώση από λαζάνια 
στη συνέχεια μία λεπτή στρώση λευκής σος  και πέστο, έπειτα τις γλυκοπατατες
και το τυρί παρμεζάνα, κρατώντας στην άκρη λίγο τυρί για την τελευταία στρώση και καρυκεύστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Επαναλάβετε τις στρώσεις μέχρι να βάλετε όλες τις γλυκοπατάτες και όλη τη λευκή σος.    
Ρίξτε από πάνω τη ρικότα, πασπαλίστε με την παρμεζάνα που έχετε κρατήσει από πριν και ψήστε στο φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά έως ότου ροδίσει και αφρατέψει, καλύψτε την πάνω πλευρά με αλουμινόχαρτο για να μην καεί. Σερβίρετε με πράσινη σαλάτα.         
        συμβουλή 
Αυτό το πέστο ταιριάζει θαυμάσια με τα ζυμαρικά, μπορείτε να το ανακατέψτε με τα ζυμαρικά και στο τέλος να προσθέσετε τυρί παρμεζάνα 
και ρικότα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου