ρυζοπιτα

      ΥΛΙΚΑ 
600 ml γάλα
100 gr ρύζι καρολίνα
Ελάχιστο αλάτι
50 gr βούτυρο
1 σωληνάριο βανίλιας ή ½ κουταλάκι υγρή βανίλια
85 gr ζάχαρη
2 αυγά χωρισμένα
Ξύσμα ενός λεμονιού
2-3 ροδάκινα ή άλλο φρούτο σε φετούλες (δείτε τις παρατηρήσεις)
Λίγο βούτυρο για το σκεύος ψησίματος
        ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί με ελάχιστο αλάτι και προσθέτουμε το ρύζι ξεπλυμένο και σουρωμένο. Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας πολύ συχνά για να μην πιάσει μέχρι το ρύζι να λιώσει σχεδόν και να βγάλει όλο του το άμυλο. 
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το βούτυρο, το ξύσμα και τη βανίλια, ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει (δεν είναι ανάγκη να κρυώσει εντελώς, να γίνει χλιαρό θέλουμε για να μην κόψουν τα αυγά).
Προσθέτουμε τους  κρόκους από τα αυγά και ανακατεύουμε ζωηρά να ενσωματωθούν. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και με μια μαρίζ τα ενσωματώνουμε στο μείγμα του ρυζιού. Σε βουτυρωμένο σκεύος με διαστάσεις περίπου 20Χ20 απλώνουμε το μισό μείγμα. Αραδιάζουμε από πάνω σε φέτες το φρούτο της επιλογής μας, και σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα του ρυζιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο (αντιστάσεις) λίγο πιο κάτω από τη μεσαία σχάρα για 45 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια όμορφη χρυσοκάστανη κρούστα. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το απολαμβάνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή το βάζουμε στο ψυγείο και το απολαμβάνουμε κρύο




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου