ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. σπανάκι πλυμένο και κομμένο σε λεπτά φύλλα
3 τεμ. φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
3 τεμ. πράσα κομμένα σε λεπτές φέτες, μόνο το λευκό μέρος
250 γραμμ. αλεύρι
120 γραμμ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το ταψί
150 γραμμ. τυρί φέτα
ψιλοκομμένη
150 γραμμ. ανθότυρο ψιλοκομμένο
250 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό 2% λιπαρά
2 αυγά
3 κουτ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο,
1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
2 κουτ.σ. σιμιγδάλι ψιλό για το πασπάλισμα του ταψιού
1/2 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
αλάτι, πιπέρι
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ:
2 κουτ.σ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουτ.σ. λευκό σουσάμι
λίγο ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε το σπανάκι σε μικρά κομμάτια με τα χέρια και το βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξει.
Πλένουμε, καθαρίζουμε τα πράσα και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κόβουμε σε λεπτές ροδέλες και τα φήνουμε στην άκρη.
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι κι αφού ζεσταθεί προσθέτουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και τα πράσα με λίγο αλάτι και μοσχοκάρυδο για 3 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ξανθό χρώμα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το μισό σπανάκι και όταν να πέσει ο όγκος του ρίχνουμε και το υπόλοιπο σπανάκι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να βγάλει τα υγρά του και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε βαθύ γυάλινο μπολ βάζουμε τα αυγά με το γιαούρτι μαζί με λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη.
Ακολούθως προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το αλεύρι, το μπέικιν παουντερ, τα τυριά, τον άνηθο και τέλος προσθέτουμε το σπανάκι και ανακατεύουμε όλα τα υλικά με μαρίζ να ενωθούν μεταξύ τους.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C βαθμούς στις αντιστάσεις
Λαδώνουμε με ένα πινελάκι ένα ταψί 35χ40 εκ. και στρώνουμε λαδόκολλα στον πάτο και τα τοιχώματα φροντίζοντας να προεξέχει η λαδόκολλα από το ταψί για να μπορέσουμε να τη βγάλουμε με ευκολία όταν ψηθεί. Με ένα πινελάκι περνάμε τα τοιχώματα της λαδόκολλας με λίγο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού με σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε το χυλό της σπανακόπιτας που ετοιμάσαμε και ισιώνουμε με μια μαρίζ για να έχει παντού το ίδιο πάχος. Πασπαλίζουμε όλη τη επιφάνεια με ψιλό σιμιγδάλι και λευκό σουσάμι. Τέλος περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο τη σπανακόπιτα.
Ψήνουμε τη σπανακόπιτα για 55 λεπτά περίπου ή μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της και να ψηθεί καλά από κάτω.
Όταν είναι έτοιμη την αφήνουμε να κρυώσει και ξεφορμάρουμε με τη βοήθεια της λαδόκολλας.
Κόβουμε τη σπανακόπιτα σε κομμάτια και σερβίρουμε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου