ΥΛΙΚΑ
1 κιλό φιλέτα μπακαλιάρου
12 αγκινάρες, φρέσκιες κατά προτίμηση
2 καρότα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4-5 κ.σ. άνηθο
2 κρεμμύδια ψιλοκομμενο
8-10 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
4-5 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
χυμό από 2 λεμόνια
125 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ξεπλένουμε καλά τον μπακαλιάρο και τον βάζουμε σε μια λεκάνη με κρύο νερό, από νωρίς το προηγούμενο βράδυ, ώστε μέχρι το πρωί της επομένης που θα τον μαγειρέψουμε να του αλλάξουμε 3-4 φορές το νερό. Καθαρίζουμε τις αγκινάρες και κρατάμε μόνο τις καρδιές τους και τις διατηρούμε σε νερό με λεμόνι μέχρι να τις χρησιμοποιήσουμε. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια και το τριμμένο κρεμμύδι, χωρίς να τα αφήσουμε να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε το καρότο και τις καρδιές της αγκινάρας. Προσθέτουμε 1 ποτήρι χλιαρό νερό, αλατίζουμε ελαφρά τρίβουμε και πιπέρι από πάνω. Αφήνουμε τις αγκινάρες να σιγομαγειρευτούν, σε μέτρια φωτιά, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι καρδιές τους. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και τοποθετούμε τα φιλέτα του μπακαλιάρου, προσεχτικά, πάνω από τις αγκινάρες και προσθέτουμε τον άνηθο. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά. Στη συνέχεια, ανοίγουμε την κατσαρόλα, προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού και κινούμε την κατσαρόλα οριζόντια για να πάει παντού ο χυμός. Μόλις χλιάνει το φαγητό ελαφρά και δέσει η σάλτσα του, το σερβίρουμε στα πιάτα, με τρυπητή κουτάλα για να μην θρυμματιστούν τα φιλέτα του μπακαλιάρου. Πασπαλίζουμε το κάθε πιάτο με επιπλέον ψιλοκομμένο άνηθο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου