ΥΛΙΚΑ
10 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (χωρισμένα)
600 γρ.ψιλο σιμιγδαλι
300 γρ. ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικον παουντερ
½ φλ.. καφέ λικέρ ή ουζο ή κονιάκ
3 πορτοκάλια, το ξύσμα και το χυμό τους
2 βανίλιες
αμύγδαλα καβουρδισμενα
για γαρνίρισμα
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3½ ποτ. νερού νερό
4 ποτ. νερού ζάχαρη
1 κουτ. γλυκού χυμό λεμονιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σ᾿ ένα μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρεγκα.
Στο μίξερ χτυπάμε τους κρόκους με τη ζάχαρη, σε μέτρια ταχύτητα για 10΄, να αφρατέψουν και να γίνουν κρέμα.
Συνεχίζοντας το χτύπημα, προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες, το λικέρ ή ούζο, ή κονιάκ το ξύσμα και
το χυμό πορτοκαλιού.
Όταν ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε εναλλάξ τη μαρέγκα και το σιμιγδάλι, συνεχίζοντας το χτύπημα
για 2' ακόμη.
Αδειάζουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψί Ν°38 (διαμ.
38 εκ.) πολύ καλά βουτυρωμένο.
Ψήνουμε το γλυκό στους 165°C σε αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο και στη μεσαία σχάρα, για περίπου 50' - 60΄, ώσπου
να φουσκώσει καλά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Το βγαζουμε από το φουρνο
και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά, για περίπου 5΄ - 6΄, από την ώρα που θα πάρει βράση, μέχρι να δέσει.
Αφού κρυώσει η πορτοκαλόπιτα, την περιχύνουμε προσεκτικά με μια κουτάλα με το καυτό σιρόπι, και την αφήνουμε να το απορροφήσει και να παγώσει.
Τη γαρνίρουμε με το καβουρντισμένο αμύγδαλο.
Ρίχνουμε λίγο - λίγο το σιρόπι, γιατί αν πέσει πολύ μαζί, φεύγει η κρούστα του γλυκού και χαλάει η όψη του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου