Χαλβάς σιμιγδαλένιος με πορτοκάλι και καρύδια

           ΥΛΙΚΑ 
1 κούπα ελαιόλαδο 
2 κούπες σιμιγδάλι (1 ποτήρι σιμιγδάλι χοντρό και 1 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό )
2 ξυλάκια κανέλα ή μερικές φέτες πορτοκαλιού ή λεμονιού
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι και από ένα λεμόνι
50 γρ. καθαρισμένα αμύγδαλα 
50 γρ. καρύδια
μισή κούπα  σταφίδες
Κουκουνάρι ή οποιαδήποτε άλλα αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς προτιμά ο καθένας
Κανέλα, καρύδα ή και ζάχαρη κρυσταλλική για το πασπάλισμα
        ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 κούπες ζάχαρη
2 κούπες χυμό πορτοκαλιού
2 κούπες νερό
1 κ.γλυκου κανέλα
          ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Ξεκινάμε τη συνταγή με την παρασκευή του σιροπιού. Ρίχνουμε σε μία κατσαρόλα 
τις 3 κούπες ζάχαρι, τις 2 κούπες χυμό πορτοκαλιού, τις 2 κούπες νερό και την μία κουταλιά γλυκού κανέλα, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να βράσει 
για 5 λεπτά.
Σε μία φόρμα περίπου 35Χ22 εκατοστά, ρίχνουμε λίγο λάδι και αφού το απλώσουμε σε όλη την επιφάνειά της κατόπιν την σκουπίζουμε καλά και την πασπαλίζουμε με κανέλα.
Ζεσταίνουμε μία κούπα ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις δύο κούπες σιμιγδάλι, μία με το ψιλό και 
μία με το χοντρό και τα καβουρντίζουμε ανακατεύοντας για περίπου 4 έως 5 λεπτά.
Προσθέτουμε μισή κούπα σταφίδες, 50 γραμμάρια καρύδια, 50 γραμμάρια αμύγδαλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα, ρίχνοντας ξύσμα από πορτοκάλι και λεμόνι.
Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτουμε το σιρόπι με μία κουτάλα και ανακατεύουμε.
Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και ανακατεύουμε 
τα υλικά έως ότου ο χαλβάς 
να ‘δέσει’.
Αδειάζουμε το μίγμα αυτό στην φόρμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα και το πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου