200 γρ.αλευρι που φουσκώνει μόνο του
1 κ.γλ.γεματο μπέικιν παουντερ
1 1/2 κ. γλυκού αλατι
1-2 κουτ.γλυκού μέλι
1 κουτ.γλυκού ξυδι
500 ml μπύρα
ηλιοσποροι, κολοκυθοσποροι
3 κ.σούπας τριμμένο καρύδια
3-4 κουτ. σούπας σταφίδες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αρχικά κοσκινίζουμε το αλεύρι ολικής άλεσης και το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, υποχρεωτικά. Αφού κοσκινίσουμε τα άλευρα τα ανακατεύουμε με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το ξύδι και το μέλι. Προσθέτουμε την μπύρα και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
Έπειτα προσθέτουμε τις σταφίδες, το τριμμένο καρύδι, τους ηλιόσπορους και τα μαύρα σπόρια της επιλογής μας. Ανακατεύουμε, μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα λίγο πιο παχύρρευστο από αυτό των κέικ. Λαδώνουμε μία μακρόστενη φόρμα πολύ καλά και ρίχνουμε πολύ λίγο αλεύρι
Μεταφέρουμε στην φόρμα το μείγμα. Προσθέτουμε λίγα ακόμη σπόρια από πάνω και βρέχουμε 1-2 κουταλιές της σούπας νερό την ζύμη και
1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Ψήνουμε για 60 λεπτά στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Αφήνουμε το ψωμί να κρυώσει και το βγάζουμε από την φόρμα.
Για να το κόψει πρέπει να κρυώσει τελείως.
Tips
για το ψωμί με αλεύρι ολικής, σπόρια και ξηρούς καρπούς
Μπορούμε να βάλουμε ό,τι σπόρια μας αρέσουν.
Τα καρύδια και οι σταφίδες είναι προαιρετικά. Μπορούμε να βάλουμε και 500 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του. Μπορείτε να βάλετε ελιές καθαρισμένες, η φέτα, η χαλούμι, η αποξηραμένο ντοματίνια στη ζύμη η να κάνετε σκέτο το ψωμί μόνο με λίγο σουσάμι και μαυροκούκι από πάνω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου