Υγιεινό σνακ γ: cookies με ταχίνι, χωρίς ζάχαρη ( υγιεινή διατροφή )

       ΥΛΙΚΑ 
      12 μερίδες: 
     ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ 
125 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ.σουπας κακάο σε σκόνη
1 κουτ.γλ. μπέικιν πάουντερ
½ κουτ.γλ. σόδα μαγειρική
½ κουτ.γλυκου ανθό αλατιού
85 γρ. βούτυρο ανάλατο, σε θερμοκρασία δωματίου
85 γρ. ταχινη ολικής άλεσης
160 γρ. μέλι ανθέων
2 αυγά
1 κουτ.γλυκου υγρή βανίλια
100 γρ. σουσάμι
      ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ 
100 γρ. λευκή κουβερτούρα ψιλοκομμένη
50 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1/4 κουυ.γλυκου κανέλα
       ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
       ΓΕΜΙΣΗ 
Βάζουμε την κουβερτούρα σε ένα πυρίμαχο μπολ και τη λιώνουμε σε μπεν μαρί ή με διακεκομμένη λειτουργία του φούρνου μικροκυμάτων, ανακατεύοντας κάθε φορά που ανοίγουμε τον φούρνο. Ενσωματώνουμε μέσα την κρέμα γάλακτος και βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να τη χρειαστούμε. 
         ΖΥΜΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλο το αλεύρι με το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Βάζουμε το βουτυρο με το ταχίνι και το μέλι και χτυπάμε με μίξερ χειρός σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 1΄ μέχρι να αναμειχθούν, προσθέτουμε τα αυγά, ένα-ένα τη φορά, τη βανίλια, και  χτυπάμε να ανακατευτούν τα υλικά. Προσθέτουμε το μείγμα των στεγνών υλικών χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. 
Ρίχνουμε σε μπολ, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο το μπολ και το αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 4 ώρες.
Περίπου 20΄ πριν ψήσουμε τα cookies, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 175°C στον αέρα. Στρώνουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό ταψί ψησίματος. Χωρίζουμε τη γέμιση από το ψυγείο σε 12 ίσα μέρη. Τα ρολάρουμε σε μπαλίτσες. Τις πιέζουμε προς τα κάτω με την παλάμη να ανοίξουν σε δίσκους διαμέτρου 8 εκ. και πάχος 1 εκ. Τα μοιράζουμε στα δύο ταψιά και βάζουμε στην κατάψυξη για 20΄. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μέρη και πιέζουμε προς τα κάτω να γίνουν επίπεδα. 
Είναι σημαντικό να έχουν το ίδιο πάχος σε όλα τα σημεία, αλλά να είναι τόσο φαρδιά που να μπορούν να περικλείσουν τη λευκή γέμιση μέσα τους. Βάζουμε έναν δίσκο σοκολάτας πάνω σε έναν δίσκο ζύμης και κλείνουμε τη γέμιση καλά φέρνοντας τις άκρες της ζύμης προς τα μέσα.
Πανάρουμε ένα-ένα τα cookies στο σουσάμι και τα βάζουμε ανά6 στα ταψιά γιατί κατά το ψήσιμο θα απλώσουν. 
Ψήνουμε για 12΄-14΄ ή μέχρι να ψηθούν αλλά στη μέση να είναι μαλακά. Αφήνουμε εκτός φούρνου για 20΄ προτού τα αφήσουμε να κρυώσουν τελείως σε σχάρα. Διατηρούνται σε κουτί για μπισκότα για 2-3 μέρες με καπάκι που κλείνει αεροστεγώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου