σπιτική γκρανόλα (υγιεινή διατροφή)

          ΥΛΙΚΑ 
200 γρ. νιφάδες βρόμης
50 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη, 
5 κουτ.γλυκου μέλι, 
50 γρ. φουντούκια, χοντροσπασμένα
2 κουτ.σουπας κακάο.     
            ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C και στρώνουμε με λαδόκολλα το μεγάλο ταψί του φούρνου. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικα.. Απλώνουμε σε λεπτή στρώση στο ταψί και ψήνουμε για 25-30 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Αφήνουμε να κρυώσει και διατηρούμε σε αεροστεγές γυάλινο δοχείο.
-------------------------------------------------ΜΕ ΜΥΡΤΙΛΑ ΚΑΙ ΑΜΥΓΔΑΛΑ               ΥΛΙΚΑ 
100 γρ.μυρτιλα (κτψ)) ή άλλο φρούτο του δάσους )
50 γρ.σιροπι αιγαύης ή μέλι
100 ml νερό
2-3 φύλλα ξερά λεβάντας ή 5 ξερά φύλλα λουίζας 
150 γρ.μυρτιλα ( ή άλλο φρούτο του δάσους )
200 ml γαλα
50 γρ.αμυγδαλα θα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα.
          ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Ανακατεύουμε 100 γρ. μύρτιλα κτψ (ή άλλο φρούτο του δάσους) με 50 γρ. σιρόπι αγαύης ή μέλι
και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν (ή τα βάζουμε στα μικροκύματα για λίγα δευτερόλεπτα). Βράζουμε 100 ml νερό με 2-3 ξερά φύλλα λεβάντας ή 5 ξερά φύλλα λουίζας για 1 λεπτό. Σουρώνουμε το αρωματισμένο νερό στο μπλέντερ. Προσθέτουμε άλλα 150 γρ. μύρτιλα ή άλλο φρούτο του δάσους μαζί με 200 ml γάλα της αρεσκείας μας (αγελαδινό, κατσικίσιο ή φυτικό: αμυγδάλου ή άλλο). Χτυπάμε καλά και δοκιμάζουμε: μπορεί το μείγμα να χρειάζεται λίγη ζάχαρη ή μέλι. Σουρώνουμε και μοιράζουμε σε 2 μπολ. Προσθέτουμε σε κάθε μπολ 2-3 κουταλιές σπιτική γκρανόλα , τα μύρτιλα με το σιρόπι αγαύης και 50 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα, χοντροκομμένα.
------------------------------------------------   Με μπανάνα, κακαο και     φουντουκια
        ΥΛΙΚΑ
2  μπανάνες
1 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη 
2 κουτ.σουπας κακάο 
2 κουτ.σουπας μέλι 
400 ml γάλα φουντουκιού ή άλλο της αρεσκείας μας 
2 κουτ.σουπας φουντούκια χοντροκομμένα  καβουρδισμένα, ή αμύγδαλα 
2-3 κουυ.σ. σπιτική γκρανόλα.
        ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Χτυπάμε στο μούλτι 1 μπανάνα,  κανέλα, κακάο, μέλι,γάλα και τα  φουντουκια μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Μοιράζουμε σε 2 μπολ και βάζουμε από 2-3 κουτ.σ. σπιτική γκρανόλα. Μοιράζουμε 1 μπανάνα σε φέτες και μέλι και πασπαλίζουμε με κανέλα φουντούκια ή αμύγδαλα.
-------------------------------------------------Πόριτζ με γάλα καρύδας, μήλο, καρότο και σταφίδες
          ΥΛΙΚΑ 
2 μήλα σε κυβάκια 
1 μικρό καρότο, λεπτοτριμμένο
1 κουτ.γλυκου χυμό λεμονιού
1/4 κουτ.γλ. μοσχοκάρυδο σε σκόνη 
1/4 κουτ.γλ. κανέλα σε σκόνη 
1/4 κουτ.γλυκου υγρή βανίλια 
60 γρ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) ή μέλι
400 ml γάλα καρύδας
100 ml νερό, 
80 γρ. νιφάδες βρόμης
αλατι
λιναρόσποροι, σταφίδες, καρύδια
φρέσκα φύλλα δυόσμου.        
        ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα μήλα, καρότο, χυμό λεμονιού, μοσχοκάρυδο, κανέλα, υγρή βανίλια και σιρόπι σφενδάμου (maple syrup) ή μέλι. Αφήνουμε 5 λεπτά να αναμειχθούν οι γεύσεις. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε σε μέτρια φωτιά το γάλα καρυδας νερό, νιφάδες βρόμης, ελάχιστο αλάτι και σιρόπι σφενδάμου ή μέλι, για περίπου 8 λεπτά. 
Αποσύρουμε. Μοιράζουμε το μείγμα σε 2 μπολ. 
Ρίχνουμε στο κάθε μπολ από 
1 κ.γ. λιναρόσπορο και 1 κ.γ. σταφίδες. Σκορπίζουμε το μείγμα μήλου, μερικά καβουρδισμένα καρύδια και φρέσκα φύλλα δυόσμου.
-------------------------------------------------Κορνφλέικς με γιαούρτι, γλυκό βύσσινο, αμύγδαλα και μαύρη σοκολάτα
        ΥΛΙΚΑ 
400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 
4 κουτ.σ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο 
100 γρ. κορνφλέικς της αρεσκείας μας,
50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα τριμμένη
80 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα.
        ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Ανακατεύουμε το γιαούρτι με γλυκό του κουταλιού βύσσινο. Μοιράζουμε σε 2 μπολ κορνφλέικς  προσθέτουμε το μείγμα γιαουρτιού και ανακατεύουμε. Μοιράζουμε στα 2 μπολ σοκολάτα, αμύγδαλα 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου