σαλάτα με ρεβύθια, καστανό ρύζι, σταφίδες, και ξηρούς καρπούς ( εποχιακό )

       ΥΛΙΚΑ 
3 φλ.τσ.  ρύζι
4 κ.σουπας ελαιόλαδο
2 φλ.τσ. ρεβύθια (μουλιασμένα)
1 κ.γλ. σπόρους κύμινου
2 ξερά κρεμμύδια  (κομμένα σε φέτες)
4 φλ.τσαγιου νερό
3 κ.σ. σταφίδα ή ψιλοκομμένο αποξηραμένο χουρμά
3 κ.σουπας αμυγδαλόψιχα
3 κ.σ. φιστίκι Αιγίνης ψίχα (ωμό)
αλάτι, πιπερι
        ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Από την προηγούμενη νύχτα μουλιάζουμε τα ρεβύθια σε μπόλικο νερό στο οποίο έχουμε ρίξει λίγη μαγειρική σόδα.
Την επόμενη μέρα τα ξεπλένουμε, τα στραγγίζουμε σε σουρωτήρι και τα βράζουμε σε μπόλικο νερό να μαλακώσουν...
Στραγγίζουμε τα ρεβύθια.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε τις 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο και σε χαμηλή φωτιά αφήνουμε τα κρεμμύδια να χρυσίσουν, ανακατεύοντάς τα συχνά για να καραμελώσουν, περίπου 8 με 10 λεπτά.

Πρέπει να πάρουν ανοιχτό καστανό χρώμα.
Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα ρεβύθια, το κύμινο, τις σταφίδες και τους ξηρούς καρπούς.
Τα ροδίζουμε για 2 με 3 λεπτά να μοσχομυρίσουν.
Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι.
Τα βγάζουμε σε μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τις υπόλοιπες 2 κουτ.σ. ελαιόλαδο και το μπαλσάμικο.
Ανακατεύουμε πολύ καλά για 
1 με 2 λεπτά να πάρει το ρύζι 
τα αρώματα του τηγανιού.
Προσθέτουμε το νερό και λίγο αλάτι.
Δυναμώνουμε τη φωτιά για να έρθει το ρύζι γρήγορα σε σημείο βρασμού και να μη λασπώσει.
Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (στο 2) και βάζουμε καπάκι που να σφραγίζει το σκεύος μας (είναι βασικό να σφραγίσουμε καλά το ρύζι, γιατί το υγρό του είναι λίγο).
Το αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά.
Το αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σε αυτό το στάδιο το ρύζι πρέπει να έχει απορροφήσει όλο το υγρό του.
Βάζουμε πετσέτα και καπάκι και το αφήνουμε να σταθεί 
5 με 10 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου