Μερίδες: για 1 ταψί 20 x 30 εκ
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ.τσαγιου ζάχαρη
2 φλ.τσ. ζεστό νερό (όχι καυτό)
1 φλ. τσαγιου πετιμέζι
1 φλ. τσαγιου χοντροτριμμένη καρυδόψιχα
1/2 κουτ. γλ. κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλ. μοσχοκάρυδο
σουσάμι για το πασπάλισμα, ελαφρώς καβουρδισμένο σε σκέτο αντικολλητικό τηγάνι για 2-3 λεπτά, μέχρι να ξανθύνει
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
Σε ένα μεγάλο ταψί απλώνουμε το αλεύρι και το φουρνίζουμε.
Το καβουρδίζουμε για 10-15 λεπτά, ανακατεύοντάς το πολύ συχνά, μέχρι να πάρει ξανθωπό χρώμα και κυρίως να βγάλει τη θαυμάσια μυρωδιά του.
Προσέχουμε πολύ μην «αρπάξει», γιατί πικρίζει και αλλοιώνεται η μυρωδιά του
Ανακατεύουμε λοιπόν τακτικά και σείουμε το ταψί, ώστε να ξανθύνει ομοιόμορφα.
Στη συνέχεια, το αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ.
Σε άλλο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ζεστό νερό και χτυπάμε καλά με το σύρμα, μέχρι η ζάχαρη να λιώσει και στο μεταξύ το νερό να γίνει χλιαρό.
Προσθέτουμε το πετιμέζι και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε την καρυδόψιχα με τα δύο μπαχαρικά.
Κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο του αλευριού και ρίχνουμε εκεί το υγρό μείγμα πετιμεζιού.
Ζυμώνουμε με το χέρι ή με το φτερό του μίξερ, μέχρι τα υλικά να ενωθούν σε ένα ζυμάρι μαλακό και ομοιογενές.
Προσθέτουμε το μείγμα της καρυδόψιχας και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να αναμειχθούν καλά τα υλικά.
Το μείγμα αποκτά σκούρο καφέ χρώμα.
Το απλώνουμε σε ένα μέτριο ταψί (δεν χρειάζεται να το έχουμε λαδώσει πρώτα), στρώνοντάς το ομοιόμορφα και φροντίζοντας το πάχος του να φτάνει περίπου τα 3 εκ.
Πασπαλίζουμε με το καβουρδισμένο σουσάμι.
Το αφήνουμε να σφίξει λίγο και το σερβίρουμε κομμένο σε μικρά τετράγωνα ή μακρόστενα κομμάτια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου