προετοιμασία, 10′
μαγείρεμα. 40
Σύνολο: 50′
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. ρύζι κίτρινο, μακρύκοκκο
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1/2 πράσο (το λευκό μέρος), ψιλοκομμένο
2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, στραγγισμένες και πολύ ψιλοκομμένες
1 κοφτό κουτ.γλυκού πάπρικα
γλυκιά
100 ml λευκό ξηρό κρασί
250 ml χυμός ντομάτας
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
ή κοτόπουλου
3 κουτ. σούπας ψιλοκομμένα ανάμεικτα φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας μας (π.χ. μαϊντανός, βασιλικός, δυόσμος)
1 κουτ. σούπας βούτυρο
150 γρ. ανάμεικτοι ξηροί καρποί της αρεσκείας μας (π.χ. φουντούκια, αμύγδαλα, κελυφωτά φιστίκια), ψιλοκοπανισμένοι
100 ml ελαιόλαδο
αλάτι, πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε μαζί το ρύζι, τα κρεμμύδια, το πράσο και τις πιπεριές Φλωρίνης, για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.αλατοπιπερώνουμε,
ρίχνουμε την πάπρικα και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Ρίχνουμε τον χυμό ντομάτας
και τον ζεστό ζωμό και αφήνουμε τα υλικά να πάρουν μία βράση σε δυνατή φωτιά.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά ή για όσο χρόνο αναγράφεται στη συσκευασία του ρυζιού, ώστε να απορροφηθούν όλα τα υγρά. Δεν ανακατεύουμε όσο μαγειρεύεται το ρύζι, για να παραμείνει σπυρωτό.
Μόλις είναι έτοιμο, ρίχνουμε τα μυρωδικά, το βούτυρο και τους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα.
Σερβίρουμε το ρύζι «κρεόλ» ζεστό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου