Πρωτεΐνικό ψωμί χωρίς γλουτένη (υγεινη διατροφή)

              ΥΛΙΚΑ
150 γρ.αλευρι λθναροσπορους 
150 γρ.αλευρι φαγοπυρου 
150 γρ. ρεβυθάλευρο
150 γρ. νιφάδες βρώμης
80 γρ. καλαμποκάλευρο 
1 κουτ. γλυκού αλάτι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
350 γρ. νερό χλιαρό
1 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
πουρές από 2 βολβούς παντζαριών
ηλιόσποροι και κολοκυθόσποροι
          ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προσθέτετε τη μαγιά στο μπολ με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε καλά να διαλυθεί και αφήνετε για 5-10 λεπτά να φουσκώσει. Μόλις φουσκώσει η μαγιά προσθέτετε τον πουρέ παντζαριού και ανακατεύετε.
Σχηματίζετε μία λακκούβα στην μέση των αλευριών και ρίχνετε εκεί το μίγμα της μαγιάς. Ζυμώνετε καλά το ψωμί και προσθέτετε σπόρια της αρεσκείας σας, όπως ηλιόσπορους και κολοκυθόσπορους.
Σκεπάζετε το μπολ και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 20 λεπτά, σε ζεστό μέρος. 
Δεν θα φουσκώσει πολύ γιατί δεν έχει γλουτένη.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190οC. Δίνετε στη ζύμη σας στενόμακρο σχήμα, όσο περίπου η φόρμα του κέικ σας και την βάζετε μέσα στη φόρμα του κέικ. Χαράσετε την επιφάνεια ελαφρά με μαχαίρι διαγώνια. Βρέχετε τις άκρες των δακτύλων και «χαϊδεύετε» το ψωμί να πάει παντού το νερό. Ρίχνετε και στην επιφάνεια σπόρια και πιέζετε ελαφρά 
ώστε να κολλήσουν στην ζύμη.
Ψήνετε στο φούρνο για 10 λεπτά στους 190οC και μετά κατεβάζετε τη θερμοκρασίαστους 170οC και συνεχίζετε το ψήσιμο για 40-45 λεπτά ακόμη ή ώσπου να βυθίζετε ένα μαχαίρι στη μέση του και η λεπίδα να βγαίνει στεγνή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου