Μπριάμ Γλυκοπατάτας

Χρόνος προετοιμασίας 20 min
Χρόνος μαγειρέματος 80 min
Χρόνος ξεκούρασης 10 min
Συνολικός χρόνος
1 ώρα 50 λεπτά
Μερίδες: 8
     ΥΛΙΚΑ 
2 Κρεμμύδια ξερά
2 Μελιτζάνες
2 Κολοκυθάκια (μέτρια)
1 Πράσινη πιπεριά
1 Κόκκινη πιπεριά
3 Σκόρδο (σκελίδες)
2 Γλυκοπατάτες (μέτριες)
400 γρ. Ντομάτα (συμπυκνωμένο χυμό)
1 φλ.τσαγιου Λάδι
2 φλ.τσ. ζωμό λαχανικών 
(ή νερό)
6-7 Μαϊντανό
4 Δυόσμο (φυλλαράκια (προαιρετικά))
Αλάτι, πιπέρι
       ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Πλένουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε ροδέλες ή κύβους και το κρεμμύδι σε φετάκια.
Το σκόρδο το αφήνουμε σε σκελίδες και, αν θέλουμε, το αφαιρούμε όταν το φαγητό θα είναι έτοιμο.
Τα βάζουμε όλα σε στρογγυλό μεγάλο ταψί ή στο τετράγωνο του φούρνου μας.
Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λάδι, το ζωμό 
ή το νερό, την πάστα ντομάτας και τα μυρωδικά.
Μαγειρεύουμε το φαγητό μας σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα, στον αέρα, 
στους 180 βαθμούς.
Αφού ψήσουμε για περίπου 
1 ώρα, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, ανακατεύουμε απαλά και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 20' περίπου.
Αν το φαγάκι μας έχει στεγνώσει  και θέλουμε τα λαχανικά ακόμα πιο μαλακά, προσθέτουμε μισό ποτηράκι ζεστό νερό, να πάει παντού, και συνεχίζουμε το ψήσιμο λίγα ακόμα λεπτά.
Όταν σβήσουμε τη φωτιά, το βγάζουμε από τον φούρνο και, αφού το αφήσουμε λίγα λεπτά να κρυώσει, σερβίρουμε.
Τρώγεται ευχάριστα και σε θερμοκρασία δωματίου, λίγες ώρες αργότερα.
      Σημειώσεις
Συνοδέψτε με μια γενέα κουταλιά στραγγιστό γιαούρτι ή κατίκι αλλά και με φέτα ή ανθότυρο.
Για μια απολύτως διαιτητική εκδοχή, μπορείτε να παραλείψετε εντελώς τη γλυκοπατάτα 
Παραλείψτε υλικά ή προσθέστε υλικά που προτιμάτε, προσέχοντας η αντικατάσταση να γίνεται από ίσες ποσότητες των υλικών.
Εάν θέλετε μπορείτε να εμπλουτίσετε με μπουκίτσες κοτόπουλου ή λουκάνικο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου