Κόκορας παστιτσάδα

          ΥΛΙΚΑ
1 κόκορας κομμένος σε μερίδες
1/2 φλ.τσαγιου ελαιόλαδο
1 κ.σουπας βούτυρο 
3 κρεμμύδια  ψιλοκομμένα
3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πρέζα κανέλα τριμμένη
1 πρέζα γαρίφαλο τριμμένο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 πρέζα μπαχάρι
2 κ.σουπας πελτέ ντομάτας
1 κ.γλυκου ζάχαρη
3/4 φλ.τσ. κόκκινο κρασί
2 ώριμες ντομάτες  ψιλοκομμένες
1 πακέτο χοντρο μακαρόνι με τρύπα (παστίτσιου)
αλάτι, πιπέρι
κεφαλοτύρι τριμμένο ή μυζήθρα ξερή
         ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ 
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ροδίζουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κόκορα.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα. Στο ίδιο λάδι, χαμηλώνοντας τη φωτιά, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 3΄.λεπτα
Ξαναβάζουμε τον κόκορα και πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά. Αφήνουμε 1΄-2΄λεπτα  να βγάλουν το άρωμά τους.
Προσθέτουμε τον πελτέ και τη ζάχαρη και σβήνουμε με το κρασί, ρίχνοντας λίγο λίγο.
Τρίβουμε καλά τη βάση της κατσαρόλας με κουτάλα.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και ελάχιστο νερό, ίσα που να μισοσκεπαστεί ο κόκορας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγοβράζουμε τον κόκορα μέχρι να μαλακώσει καλά, περίπου 
1 ώρα και 45΄ λεπτά με 2 ώρες, και να δέσει η σάλτσα (εάν χρησιμοποιήσετε κοτόπουλο εκτροφείου θέλει λιγότερο βράσιμο). Ενδιάμεσα αλατοπιπερώνουμε.
Στο μεταξύ βράζουμε τα μακαρόνια σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Και τα στραγγίζουμε 
Τα βάζουμε σε βαθιά πιατέλα και προσθέτουμε επάνω τα κομμάτια του κόκορα.
Περιχύνουμε με τη δεμένη σάλτσα. Πασπαλίζουμε μπόλικο τριμμένο τυρί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου