Γίγαντες με μύδια και αχιβάδες στον φούρνο

προετοιμασία 1 ώρα
μαγείρεμα 2 ώρες και 30′
αναμονή 12 ώρες
Σύνολο: 15 ώρες και 30′
Μερίδες: 6-8
        ΥΛΙΚΑ
500 γρ. φασόλια γίγαντες
500 γρ. αχιβάδες (τα βάζουμε για αρκετή ώρα σε μπολ με νερό, ώστε να βγάλουν την άμμο που έχουν μέσα και μετά τα ξεπλένουμε καλά)
1 κιλό μύδια, με τα κελύφη τους, βουρτσισμένα καλά, καθαρισμένα από το χτένι και καλά πλυμένα
3 κρεμμύδια (τα 2 σε ψιλά καρέ και το τρίτο κομμένο στα τέσσερα)
5 σκελίδες σκόρδου (ή όσο μας αρέσει, η 1 ψιλοκομμένη, οι άλλες ολόκληρες
το λευκό και τρυφερό μέρος από 
1 μέτριο πράσο, ψιλοκομμένο
2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
150 ml λευκό ξηρό κρασί
5 – 6 ίνες κρόκος Κοζάνης
250 ml ελαιόλαδο
λίγο αλάτι, 
κόκκινο καυτερό πιπέρι
1/2 ματσάκι μαϊντανός (τα φύλλα χοντροκομμένα και τα κοτσάνια ξεχωριστά)
         ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε κατσαρόλα με αρκετό αλατισμένο νερό μουλιάζουμε τους γίγαντες αποβραδίς.
Την επομένη, τους στραγγίζουμε, ξεπλένουμε και τους κρατάμε στην άκρη.    
       Ζωμός
Σε φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 50 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τα 2 κρεμμύδια (κομμένα σε καρέ), το πράσο και τη 1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδου.
Όταν αρχίσουν να αλλάζουν χρώμα, προσθέτουμε τα μύδια και τις αχιβάδες και τα αχνίζουμε για 2 – 4 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε 2 λίτρα νερό, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και αφήνουμε μέχρι να πάρει μια βράση
Σουρώνουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας, κρατάμε το ζωμό και αφαιρούμε το κέλυφος από τα οστρακοειδή, τα οποία φυλάσσουμε στην άκρη.
Προσοχή, όσα ανοίξουν τα πετάμε.
      Φασολια
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα φασόλια, σκεπάζουμε με το ζωμό από τα μύδια, προσθέτουμε το κρεμμύδι (το κομμένο στα 4), τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδου, τη δάφνη, τα καρότα, τα κοτσάνια του μαϊντανού και σιγοβράζουμε για περίπου 1 – 11⁄2 ώρα, αναλόγα με το πόσο βραστεροί είναι ο γίγαντες.
Μετά τα πρώτα 30 λεπτά του βρασμού, βγάζουμε 200 ml από το ζωμό σε ένα μπολ και αραιώνουμε μέσα τον κρόκο Κοζάνης, ώστε να βγάλει τα αρώματά του και το χρώμα του.
Τον κρατάμε και αυτόν στην άκρη και συνεχίζουμε το μαγείρεμα των φασολιών.
Κατά το μαγείρεμα δεν ανακατεύουμε το φαγητό, για να μη διαλυθούν οι γίγαντες.
Την τελευταία στιγμή, πριν αποσύρουμε από τη φωτιά, πετάμε τα κοτσάνια μαϊντανού και τη δάφνη και προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
       Ψήσιμο
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
Αδειάζουμε τους γίγαντες με το ζουμί τους σε ένα πυρέξ, πασπαλίζουμε με κόκκινο καυτερό πιπέρι (κατά βούληση) και ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αρκετά και να μελώσει η σάλτσα.
Όταν τους βγάλουμε από το φούρνο, προσθέτουμε τα μύδια τις αχιβάδες, καθώς και τα φύλλα μαϊντανού.
Διορθώνουμε το αλάτι, αν χρειάζεται, και σερβίρουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου